T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ISPARTA / ŞARKIKARAAĞAÇ - Çarıksaraylar Şehit Bekir Aksöz Ortaokulu

Okullarda Bilinçli Tüketim

Ülkemiz genelinde eğitim kurumlarının açılmasıyla beraber bilinçsiz tüketim sonucu

gıda kaynaklı hastalıklarda artış olabileceği göz önüne alınarak; özellikle okullarda belirli

dönemlerde düzenlenen kermes, yerli malı haftası vb. organizasyonlarda veliler tarafından ev

ortamında hazırlanan yiyeceklerin uygun olmayan, sağlıksız koşullarda öğrencilere ve/veya

diğer tüketicilere sunulması; söz konusu hastalıkların ve bazı rahatsızlıkların ortaya

çıkmasında önemli bir risk faktörü olduğu dikkati çekmektedir.

Bundan dolayı; okullarda ve eğitim yerlerinde yukarıda ifade edilen organizasyonlar

başta olmak üzere gıda ile temas ve tüketimin yoğun olduğu dönemlerde daha dikkatli ve

hassas olunması, ayrıca ekte belirtilen hususlarda ilgililere gereken uyarı ve önerilerin

yapılması, yaşanılması muhtemel gıda kaynaklı zehirlenmelerin önüne geçilmesi açısından

önem arz etmektedir.

  1. Hazırlanan yemeklerinin tüketilmeden hemen önce pişirilmesi ve hızlı tüketime sunulmayacak gıdaların uzun süre oda sıcaklığında bekletilmeden hızlı soğutulmasının sağlanması,
  2. Yiyeceklerin hijyenik şartlarda hazırlanması, yeterince pişirilmesi ve tekrar tekrar ısıtılmaması,
  3. Pişmiş ve tüketime hazır gıdaların çiğ gıda ile temasının önlenmesi,
  4. Mutfakta tüketime hazır yiyecekler ile çiğ gıdaların hazırlanması sırasında aynı alet ve ekipmanın kullanılması sonucu oluşan çapraz bulaşmanın önlenmesi (aynı kesme tahtasında salata malzemeleri ve çiğ tavuğun aynı bıçak ile doğranması gibi),
  5. Yemek hazırlamaya başlamadan önce özellikle de tuvalet sonrası el temizliğine yeterince özen gösterilmesi,
  6. Tüketicilerin çabuk bozulabilecek gıdaları alışverişlerinin en sonunda alarak, alışverişin sonuna kadar geçen sürede bozulmasına sebebiyet vermemesi ,
  7. Çiğ et ve yumurta ile hazırlanmış yemeklerin buzdolabına üstü açık şekilde veya yan yana çapraz bulaşmaya neden olacak şekilde muhafaza edilmemesi,
  8. Hazırlanmış bir yemeğin çok uzun sürelerde oda sıcaklığında muhafaza edilmemesi,
  9. Özellikle yaz aylarında tüketicilerin aldıkları gıda ürünlerini gıdanın etiketinde yer alan bilgilere göre muhafaza etmeleri,
  10. Derin dondurulmuş gıdaların açık ortamlarda ve oda ısısında çözündürülmemesi, önce buzdolabının alt rafında çözündürülmesi daha sonra kullanılması,
  11.  Dondurulmuş gıdaların çözündürme işlemlerinden sonra tekrar dondurulmaması.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.10.2019 - Güncelleme: 16.12.2019 10:38 - Görüntülenme: 280
  Beğen | 2  kişi beğendi